Asteptarile Summit-ului de la Copenhaga

Pregatit de ceva vreme Summit-ul de la Copenhaga reprezinta un moment transat al relationarii cu mediu. Fara doar si poate incalzirea globala ne afecteaza pe toti, dar in special statele emergente si in curs de dezvoltare. Poluarea apelor, desertificarea ca urmare a taierii padurilor, poluarea solului prin agricultura industrializata dar slab tehnologizata, alaturi de o industrie poluanta sunt elemete ce contribuie la efectul de sera.

Statele cu cea mai mare pondere in emisile poluante sunt China, USA, UE si Rusia. Daca primele trei si-au stabilit declarativ anumite target-uri (China sa reduca chiar la 45% nivelul emisiilor poluante din 2005 pana in 2020, SUA a promis o scadere de 17% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020, apoi de 30% pana in in 2025 si 42% pana in 2030, fata de nivelul din 2005, UE si-a propus o scadere cu 20% propriile emisii de gaze cu efect de sera pana in 2020 si chiar cu 30% in cazul unui acord international pe aceasta tema), prezenta presedintelui Medvedev este asteptata si pentru a defini limitele pe care Rusia si le propune in viitorul imediat, avand in vedere declaratiile facute pe aceasta tema de Emanuel Barroso privind intentia Rusiei de a reduce cu 20-25% pana in 2020 in raport cu 1990, a emisiilor cu efect de sera, fata de 15% pana acum.

Ieri unul din marii sustinatori din societatea civila a luptei pentru un mediu mai curat, miliardarul George Soros a cerut suplimentarea fondului pentru mediu cu 100 milioane $. O suma foarte generoasa, dar pe care este greu de crezut ca in acest moment Congresul USA va fi dispus sa o aloce, avand in vedere problemele pe care trebuie sa le solutioneze  (suplimentarea armata pe frontul din Orientul Mijlociu si nu in ultimul rand reformarea sistemului sanitar).

Asteparile de la acest summit sunt foarte mari si este timpul asa cum a spus reprezentanta Partidului Verzilor din Australia d-na senator Christine Milne, sa trecem de la retorica crizei la actiunile crizei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: