Crede si cerceteaza

   Mi s-a cerut sa dau argumente de ce cineva ar vota USL cand pozitiile publice ale multor lideri sunt antagonice cu bunul simt si legea. De ce USL, cand pare ca proprii membrii incep sa se indeparteze de pozitia de la centru.
Nu voi prezenta niciodata USL-ul ca panaceu. USL-ul nu va schimba si reforma radical pe nimeni si nici colectivitati intregi. Are datoria insa sa incerce sa aduca normalitatea. Sa aplice legea si in cazul bizonilor in trafic si a baietilor destepti si mai nou cu salarii „nesimtite” alesi sa conduca societatile nationale. Sa aplice amenzi in cazul picnicelor din spatele blocului dar si celor care se fac vinovati de PUZ-uri scandaloase, care ciuntesc orase si creaza printi ai imobiliarelor pe spatiile comunitatii.
Poate in timp, legea aplicata va genera si schimbare in mentalul colectiv pentru ca legea se aplica ca regula si nu ca exceptie.
Si totusi… cine mai crede in 2011 ca mai exista alternativa si nu intreaga clasa politica e un tot abject? Absenteismul la vot ne arata ca de la ciclu electoral la altul sunt tot mai putini. Se poate umbla usor la vot, se practica un vot la 3 secunde in ambasade, adusul de acasa a electoratului captiv prin varii metode. Outsiderii de pana ieri devin constienti ca astea sunt regulile jocului si ca sa supravietuiesti politic trebuie sa aplici astfel de metode si tu. E greu de acceptat in conditiile in care vrei sa te detasezi de cei pe care ii prezinti ca exemple negative.
Cand am decis sa devin membru al unui partid politic am facut-o cu toata convingerea ca EU pot face diferenta, ca ma pot implica in schimbarea pe care o cer societatii din care fac parte. Ca cei care performeaza in ceva au obligatia de a oferi solutii pentru toti nu doar pentru unii. La fel cum am crezut ca initiativa privata inseamna piata libera si nu oligopol.
Nu spun ca nu s-au realizat unele din lucrurile in care am crezut. Doar ca ele palesc atunci cand o pozitie negandita sau populista a unui lider al conglomeratului politic pe care il reprezinta USL-ul este impotriva legii si bunului simt. In mediul politic se construieste greu si se distruge usor. Castiga unul singur insa in cazul pirderii, ea e colectiva.
Religia ne spune sa credem si sa nu cercetam. Poate ca este unul din motivele pentru care mi-a fost greu sa cred mitul imaculatei conceptiuni, in conditiile in care aceasi biblie ni-l prezinta pe Iacov ca fiind fratele lui Isus. Cei care cerceteaza mai mult vor vedea ca nici Horus (fiul lui Isis si imaginea asociata acestui articol[1] si nici Mithra (ambii nascuti pe 25 decembrie) n-au venit pe lume genital ca orice alt muritor. Asta nu inseamna ca nu cred intr-o forta divina la care apelez in momentele de cumpana. Dar este alegerea mea sa cred in aceasta.

     De aceea oricui imi cere sa dau motive pentru a alege un candidat sau o formatiune politica il rog sa se gandeasca la propriile motivatii, la perspectivele asupra propriei vieti si la proiectarea ei in viitorul imediat in varianta in care unul sau altul din actualele blocuri politice vor castiga alegerile. Apoi sa decida singur, pentru ca autodeterminarea trebuie sa fie singura care sa te motiveze sa alegi o cale sau alta, in orice aspect al vietii. Politicul sa fie unul din ele, dar doar acela care sa iti permita sa te dezvolti fara a-l simti in orice aspect decizional din viata familiei tale. Daca insa iti ingradeste propria viata, atunci politicul si nu optiunile de viata, trebuie schimbate. Si aici ii includ si pe cei care imi spun ca 10 ani din tineretea lor cu presedintele Basescu e prea mult si aleg sa plece din tara. Si ii includ si pe cei care se amuza de costurile pasajului Basarab si de calitatea gazonului de pe arena nationala dar intra in cei 80% de intentie de vot pentru Oprescu. Si exemplele pot curge in orice directie.
Cerceteaza si apoi crede, dar nu astepta minuni. Ele sunt doar in cartile de povesti.

[1] Ochiul lui Horus, denumit Wedjat/ Wadjat (celebrat pe 25 decembrie), simbol al proportiei de aur si al cercetarii spre cunoastere)

2 Responses

  1. chestia asta cu normalitatea e cam alunecoasa (ca sa nu spun subreda conceptual)

  2. frumos scris si adevarat. felicitari…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: