Accept/Non accept @ Party

Sex sells. De la templele megalitice din Malta la simbolurile falice romane pana astazi instinctul conservarii speciei devine simbolul fertilitatii si succesului (pana la urma doar masculul alfa are acces la imperechere).

Zappand canalele tv e imposibil sa nu vezi epiderma expusa indelung la solar promovata ca decor in emisiuni. Femei reduse la imaginea de obiect pe langa un/mai multi prezentator(i). Succesul unui barbat in acest caz se masoara si in lungimea picioarelor domnisoarei de alaturi (emisiunile sportive adesea se reduc la o insiruire de povesti incalcite de alcov, avand ca fundal pictoriale relevante…) .

Dominarea intersex capata alte valente si fara sa ne dam seama cum si de ce generatiile crescute in acest cadru de distractie facila isi creaza idoli falsi (si  asemeni celor biblici in capacitatea de pervertire) devin promotoarele unui nou tip de comportament. Istoria ne arata ca norma morala se schimba in functie de perceptia  larga asupra unui tip de comportament, majoritatea dictand si in acest caz normalitatea vs. anormalitate.

Curba lui Gauss se aplica oricarei grupari de oameni. Maximul curbei este minoritatea inconjurata de o plaja mai larga a mediocritatii.

Aurea mediocritas (calea de mijloc este cea mai buna) este un dicton care a contribuit mult la transformarea republicii romane, atunci cand din cetatea celor 12 triburi s-a transformat intr-un imperiu intins pe 3 continente. Suntem mai multi si plaja noastra de expresie devine foarte diversa.

Consideram ca imbratisam aceleasi valori doar ca le numim la fel: familie, religie, comunitate. Dar le vedem diferit si ne exprimam in functie de viziunea pe care o avem asupra acelei valori, iar ele tind sa fie doar numite la fel avand cu totul alt continut de la o comunitate la alta. Intr-o comunitate care se multiplica mai repede decat poate sa o faca asimilarea aceluiasi tip de comportament, conflictele de valori sunt inevitabile. Nu putem reactiona la fel in fata aceluiasi stimul, pentru ca din fericire suntem diferiti. Iar diferentierile apar din genetica dar si educatia fiecaruia.

Partidele politice nu fac exceptie. Sunt formate din oameni la fel de diversi precum societatea din care provin. Nu sunt nici mai buni nici mai rai decat cei care nu fac politica, nu au nici alte preferinte tv decat ceilalti. Cu toate astea undeva, exista o asteptare de educare din partea celor care se implica in viata comunitatii si care o conduc. Dar si asta implica nuante, iar ele sunt date de fiecare dintre noi.  Asteptarile sunt aceleasi ca si acum 400 de ani cand poporul devenea sau nu reformat in functie de preferintele nobilului al carui vasal era.

Daca alaturarea unui comportament nepotrivit cu un sportiv (inca pastram imaginea olimpiana a acestora) este taxata dur de un regulament prestabilit, in restul situatiilor un comportament nepotrivit este nepotrivit in functie de propria perceptie asupra acelui lucru. Astfel daca in Japonia un prim-ministru anunta cu 3 luni inainte ca isi da demisia pentru ca nu reuseste sa gaseasca solutii la o situatie imposibila pentru lumea tehnicii actuale, fara a purta o vina personala, in societati care isi cauta inca Polaris-ul (Steaua Nordului ) nunta domnului Borcea are audienta mai mare decat  o dezbatere asupra modificarilor Constitutiei.

Am participat la cateva discutii despre cum trebuie sa se comporte tinerii la o petrecere. Daca sunt bune saun nu tricourile ude, daca dansul lasciv e nociv sau potrivit alaturi de sigle de partid. Daca asta te face popular unii spun ca e de bine, altii ca se merge prea departe. Prea departe in contextul nuntii incredibil de opulenta a unui domn la a 2-a tinerete proaspat divortat cu o tanara ce i-ar putea fi fiica…

Pentru cei care s-au nimerit in Berlin in timpul Gay Parade au vazut siglele SPD-ului  (Partidul Social Democrat din Germania) pe carele alegorice ale celor veniti sa promoveze un alt tip de comportament sexual. SPD-ul s-a asociat intr-o lupta ideologica cu conservatorii d-nei Merkel in a sustine un alt tip de comportament, asumandu-si oprobiul partizanilor patriarhismului si sperand sa atraga capital electoral din partea tinerilor (a caror acceptare fata de comportamentele diferite sexual este in Germania de 67%).

Nu stiu cat de dispuse sunt partidele din Romania sa discute deschis despre subiecte tabu care au ca baza de pornire sexul, indiferent ca este vorba de legea cotelor de reprezentare sau de legea prostitutiei. Cu toate astea sunt dornice de a obtine capital de imagine ca orice campanie publicitara prin acele mijloace care vand. Si da, sexul vinde. Evident conteaza si complementul in/-direct al acestei propozitii… (de) cine,  ce, de ce… ca sa nu vorbim de cel modal… care raspunde la intrebarea cum…  doar ca astea sunt nuante pentru cei care au luat bac-ul….

Ca eu personal am alte asteptari, conteaza putin. Raman minoritatea din curba lui Gauss. Toparceanu cere fete incaltate cel putin, astept sa-mi spuneti voi cum trebuie sa fie, pentru a gasi aurea medicritas…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: