Sperante pentru extinderea concediului de maternitate….

Inca o data mi s-a demonstrat capacitatea spatiului virtual in a propaga informatii. In acelasi timp nu pot sa nu observ superficialitatea in a aborda teme importante pentru cetateni sau oferirea doar a jumatatii pline a paharului, in scop propagandistic.

Pe 20 octombrie Parlamentul European, aflat in sesiune plenara la Strasbourg,  a supus votului raportul la propunerea de imbunatatire a directivei 92/85/EEC privind ameliorarea sănătăţii şi siguranţei femeilor însărcinate prin care extinde la 20 de saptamani concediul de maternitate. Textul rezoluţiei raportului  a fost aprobat de 390 de eurodeputaţi, 192 au fost împotrivă, iar 59 s-au abţinut.

Propunerea Comisiei Europene, ce dateaza din 2008, este de a extinde perioada actuala a concediului de maternitate de la 14 saptamani la 18, dintre care sase ar trebui luate imediat dupa nastere. La acel moment in cadrul EPSCO din decembrie 2008, la care am participat din partea Romaniei, Comisia a recomandat, aceasta extindere precum si plata indemnizatiei de maternitate cu salariul integral din ultima luna, sau in anumite cazuri, cu o medie a ultimelor 6 luni.

Aceasta recomandare de imbunatatire a legislatiei face parte din obligatia de revizuire permanenta a legislatiei comunitare, iar cazul special al acestei directive vine in contextul in care in anul 2000 Biroul International al Muncii a aprobat in sedinta plenara Conventia nr.183/2000[1]. Potrivit art.4 din aceasta conventie orice femeie are dreptul la un concediu de maternitate de minim 14 saptamani.

Comisia a propus in anul 2008 “Pachetul de Conciliere a vieţii profesionale cu cea de familie”, in care se regasea si propunerea de modificare a Directivei 92/85/EEC de extindere la 18 saptamani a concediului de maternitate.

Acest pachet, trebuie spus, nu a fost primit cu un deosebit entuziasm, in special de Marea Britanie si Germania, pentru care aplicarea acestuia ar presupune costuri economice mari.

Propunerea, ajunsa in Parlamentul European, a fost dezbatuta in Comitetul pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen, unde raportoare a fost vicepresedinta acestuia, eurodeputata portugheza Edite Estrela (SE – Alianta Progresiva a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European), care a propus amendarea art.8 prin modificarea acestuia de la 18 saptamani (propunerea Comsiei, fata de 14 in actuala reglementare) la 20 de saptamani, pentru nasterea la termen, iar pentru cea inainte de termen, cele 20 de saptamani se calculeaza de la termenul la care ar fi fost pentru nasterea la termen, din care minim 6 saptamani postnatal.

Aceasta propunere nu creeaza probleme deosebite celor mai multe din legislatiile nationale daca nu ar fi dublata de dispozitiile amendamentului 45 care prevede obligativitatea ca pe perioada de 6 saptamani indemnizatia de maternitate sa fie egala cu salariul din ultima luna, iar pentru restul perioadei se recomanda aceasta valoare.

Alte reglementari privesc extinderea perioadei concediului de paternitate la 2 saptamani, obligativitatea statelor membre de a proteja locurile de munca ale femeilor care au nascut, integrarea acestora pe acelasi loc de munca avut anterior, fiind interzisa concedierea lor pe o perioada de minim 6 luni de la intoarcerea la serviciu, aspecte privind respectarea acestor drepturi si pentru femeile care adopta copii, precum si protectia femeilor in privinta muncii suplimentare (in primele 10 saptamani dupa nastere, de la momentul graviditatii si in perioada in care alapteaza) sau de noapte, precum si dispozitii speciale pentru copii cu dizabilitati.

De asemenea un aspect foarte important este extinderea sferei de aplicare a directivei la femeile care au orice tip de contract de munca, inclusiv munca la domiciliu precum si pentru fiecare nastere, indiferent de numarul acestora.

Costurile estimate pot creste cu pana la 5.000 euro/nastere (in functie de legislatia actuala a fiecarui stat membru) dupa o analiza a Comisiei, ceea ce va determina o scadere a entuziasmului la vot in Consiliu, fata de cel avut de Parlamentul European, avand in vedere deficitele cu care se confrunta economiile tuturor statelor membre si masurile de sobrietate financiara luate la Londra si Berlin, in aceasta perioada. Dupa un studiu OECD costurile implementarii directivei in aceasta formula se vor ridica la circa 1,3 miliarde de euro anual în cazul Franţei si  3 miliarde de euro in Marea Britanie.

Pentru cei care m-au intrebat cand se va modifica legislatia romaneasca pentru a se extinde concediul maternal de la 126 de zile (18 saptamani) cat e in prezent la 20 de saptamani si cel paternal de la 5 zile la 2 saptamani, precum si cresterea valorii de la 85% la 100% a indemnizatiei de maternitate, le raspund ca aceast raport votat trebuie sa devina mai intai directiva …. iar pentru asta e necesar si votul Consiliului.

Pozitia afirmata de guvernul Boc cu privire la aceasta propunere de amendare a directivei 92/85/EEC este de respingere a variantei Parlamentului European, si de aprobare a pozitiei Comisiei (care nu ar presupune o modificare legislativa in privinta duratei, decat in cea a platii primelor 6 saptamani).


[1] Ratificata de Romania prin Legea nr.452/2002

One Response

  1. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: