Presedintia maghiara a Uniunii Europene

Inceputul de an reprezinta momentul schimbarii conducerii rotative a presedintiei  Uniunii Europene, iar 1 ianuarie 2011 a fost momentul inceperii mandatului vecinilor nostrii, maghiari, al treilea stat estic dupa mandatul Sloveniei si Cehiei.

Aceasta a inceput sub un asalt imagistic negativ pentru guvernul  conservator a lui Viktor Orban: legea presei (prin care se instituie un consiliu numit de guvern care controleaza toate produsele media din Ungaria, considerat a fi discutabil chiar de comisarul pe concurenta, d-na Neelie Kroes),  nationalizarea unui pilon de pensii privat, legea dobandirii cetateniei (care nelinisteste in special Slovenia, Romania fiind aproape deloc vocala, in contextual existentei unui vicepremier UDMR) si initiativa legislativa de taxare suplimentara a consortiilor straine (care a creat nemultumirea Germaniei avand in vedere investitiile Deutsche Telekom si Austriei, ca urmare a plangerii facute de OMV).

Nu este de mirare ca in interviul acordat de premierul Orban dupa ceremonia de preluare a mandatului a declarat ca Ungaria este neinteleasa la nivel european.

Dincolo de jocul de imagine pentru pastrarea sustinerii interne, Viktor Orban a demonstrat de multe ori ca este un politician versatil, care stie care sunt elementele de interes pentru Bruxelles, dar si pentru vecinii sai de granita.

Cu privire la acestia din urma dl. Orban s-a declarat un sustinator al continuarii eforturilor (aceasta a fost nuanta si nu direct al integrarii) pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, in conditiile indeplinirii criteriilor pentru justitie si vama, dar se opune aparitiei unor criterii suplimentare. Sincer cred ca e suficient capitolul de justitie si inca un dosar Andrei Placinta …

Prioritatile presedintiei maghiare se afla sub semnul celor 3 E: economie, extindere, energie.

Daca la primul e (economie) Ungaria se pregateste sa ofere un exemplu personal, cu o prognoza de crestere de 3,5% pentru acest an, totusi se considera ca orizontul aderarii la zona euro ramane intr-o marja de 4-5 ani. Ministrul de externe incearca sa ofere un mesaj pozitiv cetatenilor UE cu privire la stabilitatea monedei unice, dar mai ales al scaderii somajului.

Presedintia maghiara apreciaza ca UE trebuie să fie mai bine pregătită pentru situaţia unei eventuale crize viitoare motiv pentru care este necesară instituirea unui mecanism permanent de gestionare a crizelor, pentru a îmbunătăţi coordonarea economică şi pentru introducerea controalelor stricte de disciplină financiară si luarea unor măsuri pe termen lung ce ar putea creşte competitivitatea globală a UE. Strategia Europeană pentru 2020 ar trebui sa fie răspunsul, in sensul creşterii ocupării forţei de muncă, consolidării coeziunii regionale şi sociale şi pentru îmbunătăţirea abilităţilor de inovare a întreprinderilor, astfel încât Europa să iasă întărita din criza economica.  De altfel motto-ul acestei președinții este “Europa puternică cu o atitudine umană”.

In privinta extinderii, prioritatea este continuare negocierilor cu Croatia, iar in mai 2011 eforturile acesteia vor fi intarite de participarea la al doilea summit al Parteneriatului Estic, gazduit de Ungaria. De asemenea va promova discutiile pentru aderarea Serbiei si Kosovo. Interesant ca nu s-a mentionat despre situatia Turciei.

Primul summit al presedintiei va fi pe 4 februarie iar obiectul sau este politica energetica, ce pare o continuare a discursului presedintiei belgiene privind infrastructura energetica, promovarea tehnologiilor energetice inovatoare si coordonarea politicilor energetice ale UE in beneficiul tarilor in curs de dezvoltare. Elementul principal al acestei prioritati este intarirea mecanismului pietei europene a energie.

S-au punctat si verigile slabe ale UE: functionarea guvernului economic european si a serviciului european pentru acțiune externa, care devine functional de la inceputul acestui an, zone in care eforturile comune trebuie intarite.

Ramane sa vedem cate din aceste prioritati vor avea o materializare, desi experinta arata ca niciodata cele 6 luni de mandat nu au fost suficiente …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: