Vama ca o… prada

Nu stiu de ce mai citesc presa… Un masochism crunt ma determina sa raman in contact cu informatii mai mult sau mai putin presante pentru viata mea si a celor din jur.

Avand in vedere ca cel mai mare tiraj il au ziarele cu poze explicite si titluri socante, aleg sa fiu in tabara celor 1% care nu asculta/plac manele si sa ma interesez din surse care se vor jurnalistice de soarta natiunii.

Ultimele zile stau sub influenta informatiilor de politica externa. Situatia din Egipt ma intereseaza la fel de direct ca faptul ca pe strada mea (doar e in sectorul 5) materialele antiderapante nu au aparut, probabil pe principiul „cine a dat-o (zapada) ala sa o ia”.

E firesc sa ne intereseze situatia din Egipt din mai multe motive : 1. inchiderea/ restrictionarea accesului la Canalul de Suez creste pretul petolului, care si asa e mult crescut la pompa de benzina din Romania (si nicio actiune de sabotare spontana nu va avea succes, atat timp cat Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei face o politica de justificare a actiunilor de oligopol de pe piata de energie in general si de combustibil, in particular); 2. Incordarea relatiilor in Orientul Mijlociu ne afecteaza ca stat membru NATO, avand in vedere ca pana acum Egiptul si Iordania au fost statele islamice care au recunoscut Israelul, fiind singurele state musulmane care au tratate cu acesta, din 1979, respectiv 1994.

Luna aceasta a fost interesanta si pentru a urmarii gafele constante din ultimii 2 ani ai diplomatiei romanesti. Primul a fost presedintele Basescu care se declara dezamagit de lipsa de solidaritate a colegilor sai, d-na Merkel si  dl. Sarkozy, fata de refuzul acestora de a accepta Romania in spatiul Schengen. Domnia sa crede ca simpla apropiere in jurul unei mese de consiliu te face coleg  cu membrii G8 in aceasi masura in care alaturarea cu Becali la o masa te face coleg de pahar, si asta poate sterge ranchiuni vechi, care se calculeaza pragmatic in bani.

Renuntarea in 2009 la cumpararea celor 12 aeronave franceze Mirage 2000-9 si abandonarea unui proiect mai vechi privitor la finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda antamat cu Franta in valoare de 4 miliarde de euro  pentru o societate controlata de „stelele PDL” fondata in 2009 (presa a relatat de numirea ficelor si cumetrilor ministeriali in consiliul de administratie de la Energonuclear). Pentru cine a fost atent discursul d-nei Merkel, din octombrie cand a fost in Romania, a fost transant: returnarea datoriilor catre investitorii germani pe care statul roman le are, de peste 140 milioane euro, dar si reformarea justitiei ca o garantie a statului de drept, fara de care nu poate fi conceputa o piata libera.

Ca urmare a reanalizei raportului tehnic Romania prin vocea sefului diplomatiei sale, dl. ministru Baconschi incearca un atac kamikaze: sa blocheze ratificarea Tratatului de la Lisabona, prin care Germania primeste 3 noi locuri de europarlamentari. Apoi tot acesta, probabil dupa ce s-a mai relaxat cu un dineu dat de Fundatia Crestin-Democrata pe care o patroneaza, ravasit fiind de frumusetea d-nei Udrea, declara doct la Bruxelles: „Unele state membre ale UE sunt împotriva (aderării României la Schengen) din motive iraţionale, de teama imigraţiei ilegale. Este vorba de teama de străini.”

Ole! Bravos! Exact asa rezolvi imaginea coruptiei endemice a societatii romanesti. Ei.. asta e un subiect gras, cam cat o mita de 430.000 euro pentru o numire de sef de vama in zona vest, in zona in care dl. Blaga a facut de altfel cariera..

Interesant este ca la cateva ore dupa aceasta mirabolanta declaratie 77 de vamesi sunt retinuti pentru trafic cu tigari. In urma cu vreo 2 luni sub un panou care amintea de pierderile statului ca urmare a traficului cu tigari din zona Unirii, 2 romi (tigani dupa decizia Senatului) vanturau pachete de tigari pentru potentiali cumparatori sub privirile pasnic-intelegatoare a 2 jandarmi. La acel moment tigarile erau teleportate in Romania si nu treceau prin niciun punct de frontiera..

Dupa aceasta vanturare la TV a dubelor de politie si a aratarii vinovatilor in fata poporului revoltat, cu siguranta scandalul se va stinge fara nicio urmare juridica la fel ca in cazul acelor vamesi care au cerut mita trupei AC/DC, pentru care azi instanta a dat neinceperea urmaririi penale…

Tot astazi o parte din bugetari au intrat in posesia noilor fluturase de salarii, pe noua reglementare. In multe institutii dezamagirea nu s-a limitat la contemplare si comentarii intre colegi, ci aproape a blocat activitatea acestora, functionarii aliniindu-se in fata serviciilor de resurse umane/salarizare ale institutiilor pentru a cere explicatii. De ce atat de putin?! De ce in paralel se modifica legislatia muncii care ii lasa la cheremul culorii de partid, obligandu-i la obedienta?

Toate acestea te fac sa te gandesti mai bine la aprecierile d-nei Merkel privind capacitatea justitiei si coruptia sistemica din Romania…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: