3 zile de proteste si o ora jumate de violente

 După 3 ani de guvernare prin forță – cu 14 asumări de răspundere, cu decizii contestabile constituțional, negocieri păguboase cu FMI-ul fără consultarea partidelor politice, românii au ieșit să își spună of-ul în stradă: de la pensii și salarii tăiate, la taxa auto, de la legea sănătății publice la Roșia Montana, de la nepotismul guvernării la lipsa șanselor reale ale tinerilor și profesioniștilor.

Totuși aseară au fost 2 manifestări. Cea a noastră – o nemulțumire de sistem și ce a lor- cu fumigene, cocktail-uri Molotov și distugeri de bunuri. Din pacate senzationalul va prima pentru prime-time.

Astazi violența este cea care a fost reținută ca mesaj. După 3 zile de proteste si zeci de ore de stat in stradă în 24 de orașe din 42 de județe, si la fel de multe ore de emisie breaking news subiectul astăzi se reduce la petarde, fumigene si cocktailuri Molotov și pagubele produse.

Sigur tabloidizarea mediei românești se vede de ani de zile. Chiar la orele în care în strada protestatarii manifestau pașnic în studiourile tuturor televiziunilor (de la TVRInfo la Realitatea, de la Antena3 la B1TV si OTV) se căuta senzaționalul. I-am apreciat, ca de obicei, intervenția lui CT Popescu care invita la decență în transmiterea informației. Cred că și el, (ca și mine si multi altii) prefera știrile fără comentarii insidioase, de la CNN și BBC. Acolo nu se face analiza de intenție ci de caz, imaginea nu stăruie pe fețe dubioase și mesajul se reduce la o sinteză de eveniment.

Am auzit încă de sâmbătă că “vin ultrașii”, că suporterii unor galerii ale echipelor de fotbal bucureștene se îndreaptă spre piață, că sunt deja la Pta Unirii, ca au ajuns în Pta Universitatii si au obiecte contondente. Interesant că presa știa ceea ce organele de ordine aveau obligația să știe. Din fața televizorului puteai să creezi scenariul violențelor ce vor urma, iar propagarea sentimentului că urmează ceva era în aer, așteptată de moderatori prin toate comentariile făcute.

Violența se propagă de ani de zile în toate mediile. Din trafic, la comentariile de la articolele de presă on-line, la fotbal. Poți fi bătut pe stradă că nu i-ai făcut loc să te depășească pe dreapta. Plătim “taxă de protecție” în parcările din București de frică să nu ne fie vandalizate mașinile.

Oamenii aștia “ultrașii” n-au apărut ieri de nicăieri. Sunt un rod al societății asteia ca și mine și tine. Sunt un rod al societății în care cel puternic învinge zdrobindu-l pe celălalt. Când modelele de carton te înconjoară, când școala produce o mare masă de rebut, incapabila de a înțelege un text la prima citire, când nu există școli de meserii care să preia din surplusul celor care nu au aplecare spre carte, în spatele blocului se coagulează o subcultură a celor care supraviețuiesc prin tupeu și forță. Știrile ne informează despre clanuri interlope, bazate pe recuperatori plătiți. Oameni care supraviețuiesc (neștiind să facă altceva) prin vânzarea violenței celui dispus să plătească și care scapă cu o arestare, o amendă sau cel mult câteva luni de pușcărie. Apoi se reîntorc cu “specializări” multiple. Cazul Smărăndescu vs. Găinușă a fost tratat la momentul acela ca fiind un subiect amuzant când era un caz penal.

Amenințarea devenită publică creează -în mod normal -temerea că și tu poți deveni următoarea victimă.

Ce s-a întâmplat ieri nu mă face să condamn jandarmii, cum văd că se poartă în mediul virtual. Ei au protocoale de reacție prestabilite și pentru cei care nu știu, încălcarea consemnului este o infracțiune gravă. Dacă nu le-au urmat sau dacă nu au primit ordinul potrivit, asta trebuie să vedem ulterior în raportul Ministerului de Interne în fața Parlamentului (inclusiv cu privire la echipamentul unora dintre ei, fără protectie – cu chipiu, sau fără viziera trasă – lăsându-I expuși).

În schimb nu pot să nu mă întreb unde a fost ieri personalul SRI, care avea obligația de știi (dacă se uitau de la ora 18 la tv tot realizau) că forțe violente se îndreaptă spre Piața Universității. Dacă nu au știut că 80 de persoane cu cagule, fumigene și cocktail-uri Molotov se îndreaptă compact spre locul unde sunt demonstranții atunci acest personal este nepregătit pentru a ne proteja în caz de atac terorist iar prezența noastră în NATO este o glumă (iertare aici forțelor armate de pe teatrele externe de operațiuni cărora nu le putem reproșa nimic). Dacă au știut și nu au intervenit, atunci au încălcat Constituția pe care au jurat să o respecte și să o apere dar și statutul propriu de personal, săvârșind o infracțiune calificată și fiind complici la violențele îndreptate asupra celor 60 de victime.

Imi doresc să cred că a fost incompetență și nu altceva. Dar dacă acești huligani au fost trimiși acolo de cineva atunci avem datoria de a împiedica ca acea persoană să mai aibă puterea de a o face vreodată și să răspundă ca instigator pentru pagubele făcute!

Dupa evenimentele din Piața Universității din 1990 Ion Rațiu a spus “voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”. Să nu îi lăsăm pe spărgătorii de grevă să ne dicteze prin teamă, opțiunea de a fi în stradă și de a protesta!

2 Responses

  1. Total de acord, mai putin cu partea cu jandarmii care in toate videourile provoaca..prin actiune, prin tot.
    Ridica oameni nevinovati, Romanii din alte orase nu sunt lasati sa ajunga in bucuresti cu trenul! Asta e constitutional?
    IN Braila de 5 zile sunt lupte de strada dar nu se mediatizeaza…
    Trebuie sa scapam cat mai repede de portocale sa nu fie varsare de sange!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: