Reorganizare in dezorganizare: Ministerul Muncii …

In urma cu o saptamana a aparut una din cele mai aberante ordonante de urgenta ale acestui guvern: OUG nr.68/2010 privind reorganizarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

In preambul aflam ca motivul obiectiv al acesteia este ca  „Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale trebuie să răspundă unor noi cerinţe ridicate de necesitatea îndeplinirii în continuare, la un alt nivel calitativ, a unor atribuţii sau îndeplinirii unor noi atribuţii, de natură a asigura un serviciu public calitativ şi competent orientat către cetăţean şi nevoile acestuia. De asemenea, urgenţa promovării acestui act normativ este justificată şi de faptul că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi instituţiile aflate în coordonarea sa trebuie să aibă capacitatea administrativă care să asigure, la timp şi fără întârzieri, plata întregii game de prestaţii sociale gestionate de minister, de la plata pensiilor sau a ajutoarelor de şomaj până la plata tuturor ajutoarelor sociale.”

Așa ca… Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, a Agenţia Naţionala pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Autoritatea Naţionala pentru Persoanele cu Handicap, Institutul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap, Inspecția Sociala se desfiinţează iar activitatea este preluata de minister.

Agenția Naționala de Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Pensii, Agentia de Prestații Sociale, Inspecția Muncii isi reduc numărul de posturi sub cota de avarie… Deficitului de personal existent i se va adăuga o reducere de personal de 20%. Cei ramasi trebuie sa asigure un nivel de servicii public calitativ şi competent in condițiile in care nu exista nici buget pentru a informatiza sistemul iar achizitiile in calculatoare au fost reduse in ultimii ani aproape la nivelul zero… si inca ceva… pe langa munca suplimentara pentru a susține activitatea celor disponibilizați li se va reduce salariul cu 25%!

Un minister face politici la nivel central… acum se va substitui unor instituții publice specializate si mai nou va coordona activitatea de inspecție in domeniul serviciilor sociale. Mi-e greu sa înțeleg cum in practica se va face asta… dincolo de calitatea „crescuta” pe care si-o propune…

Ministerul pentru cei care nu știu, are sediul in str. Dem I Dobrescu… spre exemplu daca cantina sociala pe care trebuie sa o controleze se afla in Dorohoi… va trebui cineva sa se deplaseze acolo… cheltuielile astea nu costa?!!?

Înțeleg ca struțo-cămila are de înfruntat noi provocări, pentru ca apar noi atribuții… dar se concediază 367 de persoane, iar la nivelul întregului aparat 2.529 de posturi reduse, conform declaratiei de ieri a purtatorului de cuvant al guvernului !!!

Dar am bifat: reducerea posturilor = scădere cheltuieli bugetare… Nimeni nu se intreaba cat va costa aceasta măsura, cate proiecte in derulare cu bani europeni se vor opri din finanțare, cate externalizări de prestații (plata către cetățeni romani/ membri ai unui stat european care au contribuit o perioada in Romania si locuiesc in alt stat UE sau cetatean UE care acum locuieste in Romania) care aveau deja restante se vor lungi si ne pot costa infringement ….

Ma bucur ca cineva însa are puterea sa iasa pe post plin de emfaza sa spună ca aceasta măsura este necesara creșterii calitatii serviciului public!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: