Caldura mare, monser in augustul asta!

August, sesiune extraordinara. Dl. Boc ne explica impactul financiar si importanta reducerii cheltuielilor, din nou despre bugetari, din nou ei sunt piatra de gatul guvernarii reusite.

Opozitia vrea revenirea la TVA-ul de 19% cu exceptia alimentelor de baza sau a constructiilor unde sa fie 5%. Partidul de guvernamant invoca vicii de procedura, regulament, votarea pe articole, etc.

Afara, oamenii inca asteapta. Ce? O revenire la o normalitate pe care sa o inteleaga.

Cei din mediu privat sunt debusolati, isi vad veniturile diminuate, pentru ca unii si-au pierdut bonurile de masa, pe care nu le mai acorda patronul, nemai fiind deductibile. Altii care s-au autorizat ca persoane fizice autorizate, profesii liberale sau sunt platiti pe baza de drepturi de autor vor plati contributii sociale. Nu numai plata e insa problema, chiar daca inseamna o reducere a veiturilor nete, cat lipsa metodologiei. 500.000 de persoane se vor buluci lunar la 3 institutii ale statului pentru a-si depunde declaratiile. Dar nu exista formulare, iar normele la codul fiscal sunt neclare pentru ANAF. Nu stiu cum sa faca retinerea. CAS, CASS, si somajul la fel… cum sa primeasca acesti bani, cand ei pornesc de la CUI (angajator), sa foloseasca formularele pentru asigurarea voluntara? Dar nu au cadru legal pentru asta…. Intre timp ziua fatidica a platii a sosit si oamenii nu stiu ce sa faca.. penalitatile indiferent de situatie curg, la fel si riscul potential de amendare, cu sume deloc mici.

Pentru angajatori situatia e si mai grea, pe multi cresterea TVA-ului i-a bagat in incapacitate de plati, avand contracte negociate pe o valoare a TVA, iar facturarea facuta ulterior presupune plata unui TVA majorat pe care il suporta din propriul profit.

Nici pentru bugetari nu e mai simplu… Reducerea de 25% s-a concretizat luna aceasta la primirea salariului, unii s-au obisnuit deja cu ideea reducerii cu un sfert a veniturilor. Acum insa au o alta grija. Cum se va face evaluarea pentru noua grila de salarizare? Legea 330/2009 in anexa nr.1 face o referire, astfel “stabilirea concretă a criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale individuale, în cazul avansării sau ocupării unui post vacant, se face prin hotărâri ale Guvernului, iniţiate de fiecare ordonator principal de credite.” Ministerul Muncii este primul care a demarat una, HG nr.711/2010, urmat de Ministerul Culturii, HG nr.763/2010.

Concluzia ar fi ca fiecare isi face propriul HG prin care sa isi stabileasca criteriile. Parca aveam lege de salarizare unica, care acum va fi amendata anual in functie de veniturlie PIB-ului (cel putin asa declarau ieri membrii guvernului) si care la randu-i  se materializeaza in fluturasul fiecarui salariat dupa criteriile stabilite de hotararea de guvern promovata de ordonatorul sau principal de credite… Deci unica dar amendata si diferita ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: