Dreptul la un nivel de trai decent… venitul minim garantat in versiunea Boc

In perioadele grele din punct de vedere economic persoanele vulnerabile din punct de vedere al veniturilor devin si mai vulnerabile. Cu alte cuvinte saracii devin si mai saraci. Cauzele sunt multiple: reducerea oportunitatilor pe piata fortei de munca, cresterea costului vietii dar si o atitudine din ce in ce mai putin generoasa a societatii in ansamblul ei, care ii priveste ca niste damnati ai propriei soarte.

Exista o intreaga istorie a modului in care societatea si-a tratat saracii, iar filosofia statului bunastarii presupune oferirea unui minim de servicii si bunuri pentru cei mai defavorizati membri ai sai.

Venitul minim garantat a aparut ca notiune distincta in legislatia romaneasca in 2001 prin Legea 416/2001, fiind unul din elementele importante ale capitolelor sociale din tratatul de aderare al Romaniei la UE.  Prin acest act normativ se reafirma principiul constitutional al obligatiei statului de a lua măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, potrivit art.47 din Constituția României. Tot conform acestui articol cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.

In acest moment in care guvernul limitează accesul la un nivel de trai decent prin reducerea tuturor formelor de asistenta sociala, venitul minim garantat rămâne în continuare apanajul electoral al primarilor, cei care conduc serviciul de asistenta sociala al comunității locale care face ancheta socială, dosarul realizat in urma acesteia fiind baza plății venitului minim garantat. Daca in prezent 340.000 de familii si persoane singure primesc acest ajutor, din ianuarie 2011 numărul se va reduce la 290.000 (cel puțin așa vreau sa cred, deși potrivit declarației de presa postate de guvern ar fi doar 290), bugetul pe 2011 fiind cu 15% mai mic decât cel pentru 2010. Interesantă optică: nu acordăm această sursă de venit celor eligibili potrivit unor criterii ci doar unui număr de persoane… ceea ce presupune că dacă sunt mai multe persoane decât numărul finanțat acelea nu vor primi? Foarte constituțională abordare…

In prezent venitul minim garantat este de 125 lei pentru o persoana singura, 225 lei pentru 2 persoane, 313 pentru 3 persoane, 390 lei pentru 4 persoane si 31 lei pentru fiecare persoana, daca familia este mai mare sau egala cu 5 membri.

Cum se aplică în alte state UE acest drept? Primul răspuns este că nu există o normă europeană care să stabilească cum se oferă dreptul la un nivel decent de trai, deși acest principiu se regăsește în toate documentele privind drepturile individuale de la nivelul ONU si UE.

În 1990 a fost înființat un Sistem Reciproc de Informații și Protecție Socială (MISSOC) între statele membre. Conform acestui sistem, schemele de garantare a venitului minim garantat sunt clasificate in categoria IX referitoare la “Garantarea resurselor suficiente”, care sunt impartite in minimul general non-contributiv (unde intra si venitul minim garantat) si alte minime general non-contributive specifice (1. batranete, 2. invaliditate, 3. Alte MNC- alocatii familii monoparentale).

În Franța, Portugalia, Italia, Luxemburg, Letonia și Spania se folosește exact termenul de venit minim garantat (legislația noastra fiind inspirata din cea franceză), in timp ce in Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Olanda, polonia, Slovenia, Suedia cel de venit de integrare sau insertie, in Marea Britanie de venit de sprijin, iar in Estonia, beneficiu de subzistenta.

In general acesta este un drept subiectiv non-discretionar, afectat si de fondurile bugetare, dar niciodata plafonat la un numar de beneficiari. De exemplu in Franta, Danemarca, Germania si Spania se acorda sume diferite in functie de veniturile si numarul membrilor familiei, la aceste conditii in Italia se adauga aspectul teritorial, venitul minim fiind stabilit si in functie de regiune, municipalitati si centre de sanatate locale.

Pentru o imagine de ansamblu in Franta venitul minim garantat este 454,63 euro pentru o persoana singura si 681,95 pentru un cuplu, in timp ce in Belgia este 740,32/pers. singura, 493,54/persoana/cuplu, 987,09 daca are in intretinere o persoana dependenta.  In Franta salariul  minim este 1343,77 euro in timp ce in Belgia 1384,55 euro. In Romania salariul minim este 137,3 euro, iar venitul minim este 29,76 euro pentru o persoana singura, reprezentand 21,63% din valoarea salariului minim fata de 33,83% in Franta si 53,47% in Belgia….

2 Responses

  1. buna ziua,amsi eu o rugaminte la dumneavoastra,nu aveti un referat despre venitul minim garantat in Romania,obiective cva mai structurat ca am mare nevoie de el?¿Va rog sama ajutati,la adresa de mail data sa mi-l trimiteti,multumesc

    • Regret, eu nu ofer referate. Articolele de pe blog reprezinta un punct de vedere personal, cu privire la realitatile zilei. Exista site-uri specializate care fac asta contra cost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: