Pensiile, la sfarsitul unei ere…

Ieri in plenul Camerei Deputaților  (camera decizionala) dezbaterile legii pensiilor au luat o turnura tragic-comica, când parlamentarii puterii s-au retras unul cate unul de la vot, neputându-și asuma revenirea la valoarea punctului de pensie la 45%, atât cât ajunsese în timpul guvernării liberale.

Din nou valoarea punctului de pensie este stabilită aleator, fără o indicare clara a ceea ce stă la fundamentarea lui.  Nu ne explică nimeni cum dl. Boc a ajuns la o valoare a punctului de pensie de 732,8 lei… de ce nu 735, ca-i mai rotund, sau 730 lei??

Acest lucru mă face să revin asupra unui subiect pe care l-am mai dezbătut: sfârșitul erei sistemului de pensii bazat pe susținere intergenerațională, grevat de criza demografica, inflație și voința guvernanților care transformă un drept într-un element de șantaj electoral.

Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).

Ionel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea-prea, nici foarte-foarte: să presupunem că e de 1100 de lei. Ionel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Ionel va fi tot de 1100 de lei.

Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Ionel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni= 29.460 lei.

Ei, aici e buba. Ionel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.

Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Pensia medie din România e aproximativ 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Ionel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750= 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!

Totuşi, nimeni nu îi explică lui Ionel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care el îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Ionel va rămâne la aceeași salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, =218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Ionel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?

De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Ionel? Şi de ce trebuie Ionel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni?

Nu credeți că este mult mai corect un sistem de pensii în conturi personale, cu capitalizare, astfel cum propune Partidul Național Liberal, în programul „Pentru o noua economie”, în care fiecare să își cumuleze sumele din pensii în funcție de cât contribuie, iar Ionel să primească o sumă apropiată[1] de cei 247.464 lei cât reprezintă contribuția lui timp de 42 de ani la o valoare egala a salariului[2]? Să vedem care ar fi suma care i-ar reveni la pensie…247.464 lei/38 luni (varianta cea mai sumbra, dar bazată pe statisticile referitoare la speranța de viața a bărbaților din România) =6.874 lei… parcă suna mai bine față de 750 lei, cât primește pe sistemul actual…


[1] suma crește in funcție de portofoliul de investiții, și se scad comisioanele de administrare)

[2] greu de crezut însă că cineva rămâne cu același salariu din prima zi de serviciu

4 Responses

  1. Un ionel este de acord cu dumnevoastra si cu propunerea liberala, mai ales ca s-a fript deja cu ce depune in contul sanatatii si atunci cand trebuie sa beneficieze, il sare randul, iar in ce priveste pensia multi tineri nu o iau in seama, nici nu se gandesc ca la ceva tangibil, fiindca asa suntem noi, avem planuri pe termen mediu si scurt… ca asa ne invata societatea si de aici si celelalte (de la imbogatirea peste noapte-pana la hold-up-ri gangsteresti etc.). pana ne lovim cu capul de pragul de sus, atunci sa te tii injuraturi la adresa propriei persoane, cam ca acum cu cei ce l-au votat pe Base!

  2. Pensia publica este si va fi un mizilic. Orice sistem am inventa, trebuie ca oamenii sa puna bani deoparte, de-a lungul vietii, ca sa se asigure pentru cand nu vor mai munci, sa completeze pensia publica. Trebuie spus publicului adevarul in fata, si problema trebuie abordata si prin educatie: nu va bazati pe banii din pensia publica! Munciti, fiti intreprinzatori, jucati la bursa, asigurati-va, nu fiti risipitori fara rost. In ce priveste destinatia CAS-ului lui Ionel, banii lui se duc la cei care au cotizat aproape nimic si primesc pensii de casta: senatori, deputati, judecatori, militari, etc. Tot ei politicienii au pus pe picioare acest sistem pervers, din 1990 incoace. In plus banii se duc la oameni in putere care s-au pensionat la 50, 55, 60 de ani. In Romania, parca am fi in comunism.

  3. Si ca sa imi sustin ideea, iata ca am gasit intr-un articol publicat de ECOL, “Despre pensii. Recurs la principii liberale” (http://bit.ly/9xkPvk) sub semnatura d-lui Gabriel Staciu, urmatoarele: “Soluţia ieşirii din criza pensiilor nu se regăseşte în interiorul sistemului, pentru că paradigma de la care se porneşte este complet eronată. Sistemul de pensii construit de Otto von Bismark în Prusia secolului XIX „a lua de la angajaţi şi a da pensionarilor” este un veritabil Caritas al statului, o minciună ale cărei picioare s-au întins doar pe 100 de ani. Îmbătrânirea populaţiei în majoritatea ţărilor dezvoltate poate fi considerată călcâiul lui Ahile în acest domeniu. Iată, în încheiere, un citat elocvent al lui Jose Pinera, arhitectul principal al modelului aplicat în Chile: „De ce să luăm de la angajaţi ca să dăm pensionarilor? De ce să nu economisească fiecare, aşa cum economiseşte pentru o bicicletă sau o casă, pentru pensia pe care doreşte să o aibă când va decide să se pensioneze? Bismarck a subestimat demnitatea oamenilor, crezând că poate să-i trateze ca pe nişte copii, că îi poate cumpăra cu acadele. Dar, o dată ce îi dai angajatului posibilitatea să decidă singur cât să economisească şi când să se pensioneze, îi dai de fapt libertatea!”.

  4. Teoretic ai perfecta dreptate. Insa stii foarte bine ca, in practica, lucrurile sunt putin mai nuantate. Ca sa ajungem la sistemul de pensii ideal in care fiecare dintre noi o sa primeasca cat contribuie pe parcursul cat este activ in munca, ar trebui ca cei care primesc pensie acum sa fie platiti din alte surse si nu din contributiile celor care lucreaza in prezent. Mai mult decat atat, ar trebui ca toata lumea sa aiba stagiu complet de cotizare. Or aceste surse nu exista si acest lucru nu va fii niciodata posibil. Asa se face ca, dupa munca de-o viata, Ionel din exemplul tau, se trezeste cu visteria goala, fie datorita faptului ca in prezent statul nu are de unde sa plateasca pensiile actuale, fie datorita lui Gigel – “baiat destept”, care primeste o pensie mai mare decat contributia sa, pentru ca a avut grija sa-si mareasca artificial salariul in ultimele luni de activitate. De unde primeste Gigel diferenta? Bineniteles ca tot de la Ionel. Si mai este ceva – pensiile celor care se imbolnavesc dupa cateva luni sau chiar 2-3 ani de activitate trebuie si ele platite de undeva. Nu ai cum sa le platesti acestor oameni numai cat au contribuit doar pentru ca au avut ghinionul sa se imbolnaveasca si nu mai pot sa-si continue munca. In aceste conditii ce v-a mai gasi Ionel in propria vistierie, cand va iesi la pensie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: