Să auzim imnul României intonat la o competitie internațională este un sentiment de mândrie pentru orice român. Iar dacă acest imn se cânta în cadrul unei Olimpiade, așa cum s-a întâmplat acum la Londra, deocamdată doar o dată, dar speram să-l mai auzim până la sfârșitul competițiilor de cât mai multe ori, sentimentul de mândrie națională crește chiar și în cei mai dezamagiți dintre români.
Jocurile Paralimpice nu s-au bucurat în România de mediatizarea din alte țări din motive care țin de fiecare dintre noi. De la mentalitate la reglementari inegale. Sper ca această zi sa fie prima într-un lung parcurs în care fiecare dintre sportivii paralimpici să se bucure de prețuirea noastră dar și de suportul autoritățlor pentru a se antrena în condiții care să le permită performanța.
Urmează o nouă provocare pentru sportivii noştri: Jocurile Paralimpice, care se vor întoarce în locul unde s-au lansat în anul 1948, la Londra. Cu siguranţă vom avea parte de un spectacol deosebit în care fiecare sportiv va demonstra tot ce are mai bun pentru a-şi îmbunătăţi performanţele şi a obţine o medalie olimpică, visul oricărui sportiv.
Este o mare satisfacţie faptul că, anul acesta, la Londra, România va participa cu cea mai numeroasă echipă paralimpică pe care a avut-o vreodată la o ediţie a Jocurilor Paralimpice și cu șanse reale la medalii:
- Atletism: Florin Cojoc (Iasi) – Campion European in 2012 la saritura de lungime;
- Ciclism: Eduard Novak (Miercuri Ciuc) – Campion Mondial in 2012 la veladrome (2 probe) si Campion Mondial la sosea in 2011 şi Imre Torok (Miercuri Ciuc);
- Inot: Samuel si Naomi Ciorap (Cluj-Napoca);
- Tenis de masa: Dacian Makszin (Cluj-Napoca).
Carol Novak şi Naomi Ciorap sunt de asemenea “cei mai buni sportivi paralimpici ai anului 2011”.
Îi felicit pentru rezultatele obținute și sper ca protocolul semnat astăzi între Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Comitetul Paralimpic Român a pus bazele unei colaborări care să contribuie la schimbarea mentalităților dar și care să faciliteze popularizarea sportului paralimpic ca provocare, motivaţie şi mod de integrare socială.
Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, însă, e nevoie de o schimbare a percepției fiecăruia dintre noi despre persoanele cu dizabilități. Motto-ul campaniei de popularizare a Jocurilor Paralimpice Londra 2012 promovată de Ministerul Muncii și Ambasada Marii Britanii în România este “Susține echipa României. Participă și tu!”, iar cel al Jocurilor Olimpice și Paralimpice London 2012 este “Inspire a generation“ … Fiți alături de ei și țineți-le pumnii de acasă sau chiar de pe stadionele olimpice, bucurați-vă pentru reușitele lor, pentru că o medalie obținută la o olimpíadă se cuantifică în ore de muncă și renunțări, iar dacă aceste lucuri sunt făcute de persoane pentru care gesturi și situații comune pentru mulți, pot reprezenta hopuri reale, este cu atât mai meritoriu!
Vă reamintesc că Ministerul Muncii a pus la dispoziție un site specializat special pentru această Olimpiada unde veti gasi informații despre fiecare dintre membrii lotului național, știri despre competițiile în care vor participa dar și unde fiecare dintre dvs. puteți lăsa mesaje de încurajare. Îmi doresc sa-l blocați din primele zile de competiție cu numarul mare de mesaje prin care să le arătați prețuirea și susținerea iar ei să se întoarcă cu cât mai multe medalii!
Filed under: Societate | Tagged: Comitetul Paralimpic Român, Jocurile Paralimpice, Londra 2012, lot național paralimpic, protocol, Romania, sport pentru persoane cu handicap |
Leave a Reply